До 45-річчя від дня пуску цукрового заводу в с. Засілля Жовтневого району

Друк

Юлія Анатоліївна Бугаєвська
Провідний спеціаліст відділу інформації та використання документів
Державного архіву Миколаївської області

Засільський цукровий завод Миколаївської області розташований біля селища Первомайське Жовтневого району Миколаївської області. Завод створено згідно постанови Ради Міністрів СРСР від 2 березня 1959 року № 227 "Про заходи щодо забезпечення збільшення виробництва цукру у 1959-1965 роках", постанови Херсонського раднаргоспу від 27 лютого 1960 року № 269 "Про заходи щодо забезпечення збільшення виробництва цукру по Херсонському раднаргоспу у 1959-1965 роках".

Другий Миколаївський цукровий завод - саме під такою назвою розпочалося спорудження заводу ще у березні 1960 року. Пізніше, згідно розпорядження Української Ради народного господарства № 384-р від 26 вересня 1963 року, завод перейменовано на Засільський цукровий.


Будівництво комплексу потужністю у 50 тисяч центнерів переробки цукрового буряку на добу здійснювалося генеральним підрядником СУ-17 тресту "Миколаївпромбуд" та субпідрядними організаціями Міністерства будівництва УРСР. Проектне завдання будівництва розроблено Державним проектним інститутом "Укргіпроцукор" Держкомітету з харчової промисловості при Держплані СРСР. Проектне завдання складено з урахуванням угоди з англійською фірмою "Віккерс-Буккерс" на комплексне постачання всього обладнання заводу. Монтаж обладнання, пуск та налагодження його роботи проводились під керівництвом спеціалістів зазначеної фірми.

Площа земельних ділянок, які було відведено для розміщення промислового майданчика, житлового селища і кагатного поля, становила 148 га, під водосховище - 150 га, для полів фільтрації - 187 га, то ж загальна ділянка відведеної землі під будівництво заводу зайняла 485 га. Технічне водопостачання заводу здійснювалось через Верхньоінгулецький магістральний канал.

Засільський цукровий завод почав працювати з 17 вересня 1964 року. Головна задача заводу - заготівля та переробка цукрового буряку, виробництво цукру.

Укомплектований комплексним технологічним обладнанням, цукровий завод на протязі перших 60 діб досяг лише 5581 цт середньодобової продуктивності. Максимальна продуктивність у цей час становила всього 15 453 цт переробки цукрового буряку на добу. Причина неповної потужності роботи заводу - дефекти у конструкції ряду поставленого обладнання, які з часом були ліквідовані.

Вже 29 грудня 1966 року державною комісією було затверджено акт прийому до експлуатації Засільського цукрового заводу (2-а черга будівництва заводу).

Чисельність працівників, які працювали на заводі у 1964 році, становила 1281 осіб: персонал з основної діяльності - 763 (599 - робітників, 90 - інженерно-технічних працівників - 90, службовців - 74 ) та персонал з неосновної діяльності - 518. Приблизна кількість працюючих на заводі зберігалася наступних двадцять років. Першим директором заводу був Л. Ольшевський.

На заводі практикувалося сумісництво професій робочих, збільшення зон обслуговування та стислість робочого дня. Постійно проводилося підвищення кваліфікації робітників, більшість з яких освоювала нову спеціальність. Час від часу відбувалося удосконалення та реконструкція обладнання заводу.

Засільський цукровий завод у 1971 році переробляв у середньому 4 530 тисяч тон за добу. За 1971-1975 рр. коефіцієнт використання потужності заводу досягнув 85, 8 %. У 1978 році було вироблено 58172 тон цукру (на 212 тон позанормово), 4866 тон - жому сухого, 359620 тон - жому свіжого, 27886 тон - кормової патоки. Успішна робота заводу та досягнення ним високих показників у 70-ті рр. ХХ ст. залежала від забезпечення достатньою кількістю високоякісного цукрового буряку, що постачався з колгоспів та радгоспів області.

 

Анонси

Пошук

Посилання

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер